Διαχείριση Κυκλοφορίας

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης παραδίδει 12 Δεκεμβρίου 2019 το νέο υπερσύγχρονο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της περιφέρειας Αττικής. Η λειτουργία του είναι συνεχής (24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο). Οι κύριοι στόχοι της λειτουργίας του Κέντρου είναι:

  • Η βελτιστοποίηση των κυκλοφοριακών συνθηκών και της ασφάλειας του βασικού οδικού δικτύου μέσω της γρήγορης απόκρισης στα συμβάντα, της ενημέρωσης των οδηγών για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και των παρεμβάσεων στη φωτεινή σηματοδότηση,
  • Η λήψη – επεξεργασία – μελέτη και αξιοποίηση των κυκλοφοριακών στοιχείων που λαμβάνονται κατά μήκος του βασικού οδικού δικτύου, καθώς και η συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς (Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. κτλ) για την πραγματοποίηση συναφών ερευνών,
  • Η παροχή των κυκλοφοριακών στοιχείων σε «πραγματικό χρόνο» προς τρίτους για στήριξη εφαρμογών τηλεματικής,
  • Η συνεργασία με άλλα κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας (Τροχαία, Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Αττικής Οδού, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΤΡΑΜ, κλπ.).

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως τροφοδοτούνται με μηνύματα ηλεκτρονικές πινακίδες που βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους της Αττικής; Ποιοι ελέγχουν την κυκλοφορία και ποιοι είναι αρμόδιοι για τα φανάρια στο Λεκανοπέδιο;

Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Αμερικής λειτουργεί το νέο σύγχρονο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής. Στην ουσία είναι ο θάλαμος επιχειρήσεων όπου ελέγχεται η κυκλοφορία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες μέσω 250 καμερών και χιλίων αισθητήρων μέτρησης κυκλοφοριακού φόρτου. Στο θάλαμο επιχειρήσεων του κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας βρίσκονται 365 μέρες το χρόνο και όλο το εικοσιτετράωρο, εξειδικευμένοι χειριστές και συγκοινωνιολόγοι, ενώ ταυτόχρονα η εικόνα μεταφέρεται αδιάλειπτα στην Ελληνική Αστυνομία.
Η χρησιμότητα του κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας είναι να εντοπίζει τα έκτακτα συμβάντα, να συντονίζει την διαχείριση τους και να ενημερώνει τους οδηγούς μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων που βρίσκονται στα 24 κεντρικότερα σημεία του οδικού δικτύου.
Οι ηλεκτρονικές πινακίδες προειδοποιούν έγκαιρα τους οδηγούς, για τυχόν ατύχημα που μπορεί να έχει συμβεί ή να εκτελούνται έργα στο δρόμο, ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι χρήσιμη όπως μηνύματα πολιτικής προστασίας και χρόνους διαδρομής. Παράλληλα οι συγκεκριμένες πινακίδες έχουν χρησιμοποιηθεί και για την αναγγελία σημαντικών γεγονότων ή μηνυμάτων, σε εθνικές επετείους, σε μεγάλες γιορτές και αργίες, ακόμη και για να τιμήσουν μεγάλες προσωπικότητες που έφυγαν απ’ τη ζωή όπως ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το νέο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας που εκσυγχρονίστηκε σημαντικά του 2019 από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες και πιο νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους, ενώ έχει πολλαπλές αρμοδιότητες όπως, την βελτιστοποίηση των κυκλοφοριακών συνθηκών και της ασφάλειας του οδικού δικτύου και την εκπόνηση μελετών από την αξιοποίηση των κυκλοφοριακών στοιχείων που λαμβάνονται.

Το κέντρο διαχείρισης Κυκλοφορίας ελέγχει την σωστή λειτουργία των φαναριών στην Αττική που έχει συνολικά 37.000 Φωτεινούς σηματοδότες σε 2600 διασταυρώσεις. 0. Σε περίπτωση βλάβης σε κάποιο κόμβο που η κυκλοφορία ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότες, έχει το συντονιστικό ρόλο για τις ενέργειες της αποκατάστασης.

Άρθρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας