Εκπαίδευση: Road safety education

Το έθνικό σύστημα εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια χρειάζεται άμεσα γενική ανασυγκρότηση.
Η εκπαίδευση των οδηγών και γενικότερα όλων των χρηστών του οδικού δικτύου σε θέματα οδικής ασφάλειας και βιώσιμης κινητικότητας θα πρέπει να ξεκινάει από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Να συνεχίζεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στη συνέχεια με επικαιροποιημένη ύλη να ολοκληρώνεται κατά την διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης.

Οπωσδήποτε πρέπει να συνεχίζεται με ένα σύστημα διαβίου μάθησης, επικαιροποίησης των γνώσεων και ευαισθητοποίησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Πως θα το πετύχουμε;Ξεκινώντας από τα θεμέλια που είναι η επικαιροποίηση της ύλης των εγχειριδίων Θεωρητικής εκπαίδευσης των οδηγών για την απόκτηση άδειας οδήγησης.
Είναι απαραίτητο το νεο να περιέχει όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας οδηγός για τις νέες τεχνολογίες της αυτοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης. Να καταργηθούν τα κεφάλαια που αναφέρονται σε απαρχαιωμένες και απαξιωμένες τεχνολογίες.

Να προστεθούν κεφάλαια για την αρμονική συνύπαρξη και την ευαισθητοποίηση των οδηγών σε θέματα οδικής ασφάλειας. Να γίνει ειδική αναφορά στην χρήση του κινητού τηλεφώνου και το πόσο επικίνδυνο είναι κατά την οδήγηση.

Να περιέχει ενημέρωση για τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων. Να αναφέρει αναλυτικά τις ποινές των παραβάσεων του κώδικα επικαιροποιημένες σε ευρώ και όχι σε δραχμές όπως είναι μέχρι σήμερα.
Άμεσα χρειάζεται αλλαγή στο σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης  των οδηγών για την απόκτηση άδειας οδήγησης χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και τρόπους που θα διασφαλίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Να προστεθεί στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας και να δημιουργηθούν εγχειρίδια που θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αστική βιώσιμη κινητικότητα και στην ηλεκτροκίνηση.Χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ψηφιακή κατάθεση δικαιολογητικών και την ψηφιακή παραλαβή της τελικής πράξεις σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν τις μεταφορές και έχουν την εκτελεστική αρμοδιότητα περιφέρειες. πχ ανανεώσεις αδειών οδήγησης, νέες άδειες οδήγησης, μεταβιβάσεις, τεχνικός έλεγχος ΚΤΕΟ.

Να προγραμματίζονται ηλεκτρονικά οι ημερομηνίες για την θεωρητική και πρακτική  εξέταση των οδηγών με σύστημα κρατήσεων ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες.

Με συντονισμένη προσπάθεια όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο οδικό δίκτυο της Αττικής μας.