Ο βανδαλισμός των πινακίδων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, έχει γίνει μόδα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να πλήττεται σοβαρά η οδική ασφάλεια. Η περίοπτη θέση των πινακίδων σήμανσης φαίνεται πως δελεάζει τους οπαδούς των αθλητικών συλλόγων, τους καλλιτέχνες και γενικότερα όσους θεωρούν ότι μπορούν να βρουν πεδίο έκφρασης στο δημόσιο χώρο. Όμως μια τέτοια αντικοινωνική ενέργεια πέραν από την πρόδηλη έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους χρήστες του δρόμου και τη δημόσια περιουσία, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ή ακόμη και τη ζωή των οδηγών και των πεζών.

Όταν δε διακρίνεται η σήμανση μπορεί εύκολα κάποιος οδηγός να παραβιάσει την προτεραιότητα, ή να εισέλθει αντίθετα σε μονόδρομο και να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Πέραν όμως από τον ανθρώπινο παράγοντα οι πινακίδες της σήμανσης, επηρεάζονται σημαντικά και από τις καιρικές συνθήκες. Η έντονη ηλιοφάνεια τους θερινούς μήνες έχει σαν αποτέλεσμα τον αποχρωματισμό και την απώλεια της αντανακλαστικότητας των σημάτων.  Από την άλλη πλευρά τη χειμερινή περίοδο φθείρονται από τις βροχοπτώσεις, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία, παρουσιάζουν οξειδώσεις (σκουριές). Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι φορείς συντήρησης του οδικού δικτύου (Δήμοι και Περιφέρειες) θα πρέπει να επιδεικνύουν γρήγορα αντανακλαστικά και να προβαίνουν στην άμεση αποκατάσταση των φθαρμένων πινακίδων. Οι αρμόδιοι επόπτες μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών, θα πρέπει να διενεργούν αυτοψίες για να εντοπίζουν τα σήματα που χρίζουν αντικατάστασης. Από την πλευρά τους οι χρήστες του οδικού δικτύου έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν την πολιτεία μέσω του τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 1544 ή της ηλεκτρονικής εφαρμογής Novoville.