Η Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος αντικατάστασης των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων, του συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας, του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.
Οι υπάρχουσες πινακίδες θα αντικατασταθούν με πινακίδες full matrix, με σκοπό να διευκολύνουν την ενημέρωση των χρηστών του οδικού δικτύου καθώς προσφέρουν ευκρινέστερη και περιεκτικότερή ενημέρωση.
Οι πρώτες πινακίδες full matrix τοποθετήθηκαν τον Αύγουστο του 2021 στην άνοδο και κάθοδο της Λ. Συγγρού. Δύο ακόμη νέες πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων (τύπου Full Matrix) τοποθετήθηκαν το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στο οδικό δίκτυο της  λεωφόρου Κηφισού. Συγκεκριμένα  πραγματοποιήθηκαν εργασίες αντικατάστασης
 στα σημεία:
• Λ. Κηφισού – Ιερά Οδός (ρεύμα προς Λαμία)
• Λ. Κηφισού πριν τις Τρεις Γέφυρες (ρεύμα προς Πειραιά)
Μέχρι τον Απρίλιο θα αντικατασταθούν ακόμη τρεις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων.
Με αφορμή την ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, για την πορεία υλοποίησης του έργου αντικατάστασης των πινακίδων δήλωσε: «Η οδική ασφάλεια είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άμεση και αναλυτικότερη ενημέρωση των χρηστών του οδικού δικτύου. Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει την αναβάθμιση της  επικοινωνίας με τους χρήστες του οδικού δικτύου. Το οδικό δίκτυο της Αττικής εκσυγχρονίζεται και γίνεται ασφαλέστερο κάθε μέρα».
Από πού όμως ρυθμίζονται οι ηλεκτρονικές πινακίδες;
Οι ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών  μηνυμάτων, ρυθμίζονται από το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής και ενημερώνουν τους οδηγούς, για τους χρόνους διαδρομής.
Όσον αφορά τους εκτιμώμενους χρόνους διαδρομής, οι τελευταίοι καθορίζονται, έπειτα από επεξεργασία των συγκοινωνιολόγων της Περιφέρειας Αττικής και ενός  ηλεκτρονικού συστήματος παραμετροποίησης που παίρνει πληροφορίες για τα κυκλοφοριακά δεδομένα, απο τους χίλιους αισθητήρες του βρίσκονται τοποθετημένοι στις κεντρικές λεωφόρους του λεκανοπεδίου.
Οι χρόνοι διαδρομής είναι ένα ιδιαίτερα χρηστικό εργαλείο για τους οδηγούς, καθώς μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν σύμφωνα με την ένδειξη της τηλεφωνικής πινακίδας. Ταυτόχρονα ενισχύουν την οδική ασφάλεια, καθώς οι οδηγοί μπορούν να αποφύγουν την χρήση GPS μέσω του οχήματος τους ή του κινητού τηλεφώνου.
Η χρήση όμως των ηλεκτρονικών πινακίδων δεν περιορίζεται εδώ καθώς χρησιμοποιούνται τακτικά ως εργαλείο ενημέρωσης για θέματα πολιτικής προστασίας.
Παράλληλα προειδοποιούν έγκαιρα τους οδηγούς για τυχόν συμβάντα που προκύπτουν στο οδικό δίκτυο και απαιτούν άμεσες ενέργειες, όπως π.χ. ατύχημα ή έργα ή αντικείμενο επί του οδοστρώματος κ.τ.λ.
Οι νέες ηλεκτρονικές πινακίδες αναμένεται, σε συνδυασμό με το νέο τετραψήφιο νούμερο 1544  που  που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, να βελτιώσουν σημαντικά την αμεσότητα της ενημέρωσης των χρηστών του οδικού δικτύου.
Γ. Πατούλης : «Στις προτεραιότητές μας η οδική ασφάλεια, η άμεση και έγκυρη ενημέρωση των χρηστών του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς μας»